Präster friade men döms ändå i media

Samtliga tre präster i Söderköpings kontrakts som anmälts till domkapitlet i Linköping för att inte ha samarbetet med kvinnliga präster har friats. Kyrkans tidning rapporterar och bla Dagen och Corren. Kvinnliga präster har känt sig kränkta för att de tre manliga prästerna har åsikten att det är fel att kvinnor är präster och för att de inte har tagit emot nattvarden vid kontraktskonvent då kvinnliga präster tjänstgjort.

Domkapitlet konstaterar att det inte är nattvardstvång i Svenska kyrkan och att det råder åsiktsfrihet i Sverige. Trots det får två av prästerna kritik, den ene särskilt för ett uttalande som fällts vid ett konvent under ett samtal med kollegor då de särskilt uppmanats att framföra olika ståndpunkter. Domkapitlets beslut återfinns här.

Dag Sandahl liknar domkapitlet vid en talibandomstol. De tre prästerna frikänns men stämplas ändå i offentligheten: ”Det finns ingen rättssäkerhet i Sveriges största organisation, som dessutom håller sig med egna domstolar. Där kan präster och diakoner utsättas för kränkande tillmälen utan möjlighet att därefter få sin sak prövad. Hur vore det att stämplas som ”arrogant, mästrande och nedvärderande”? Inte så kul. Men detta sägs offentligt, upprepas kritiklöst i media och blir en sann bild. Den klandrade kan inte få sin sak prövad. Talibanerna har slagit fast sanningen.”

I höstas skrev Andreas Karlgren, jurist och teolog, i Kyrka och Folk om domkapitlens agerande och den bristande rättsäkerheten, bl a utifrån fallet om prästerna i Söderköpings kontrakt. Artikeln kan läsas här.

Det finns krafter som tydligt arbetar för en utrensning av alla med en biblisk ämbetssyn inom Svenska kyrkan. Och ledningen på olika nivåer tycks göra allt som står i deras makt för att ta frimodigheten från dem som vill hålla fast vid allt i Guds ord, de som ju skulle ha störst förutsättningar att bli till välsignelse för kyrkans medlemmar.

Uppdatering 11 feb: Röster höjs redan om hårdare tag. Corren skriver: ”Margareta Carlenius, präst i samma kontrakt som de tre prästerna, tänker gå vidare och skriva en motion till Kyrkomötet. Kyrkoordningen måste bli tydlig när det gäller hur manliga och kvinnliga präster ska samverka, menar hon.” Dagen skriver om det här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s