Har inte jag rätt att leva?

Nyligen rapporterades om att det lagts förslag i Norge om att gravida ska erbjudas ultraljudsundersökning redan i vecka 12, vilket vanligtvis brukar ske i vecka 18. Det är försent att få reda på om det är något fel på barnet i vecka 18 menar man. Världen idag skriver om det här. Helt naturligt fruktar många att detta skulle leda till att fler barn med Downs syndrom aborteras.

Marte Wexelsen Goksøyr, skådespelare, som själv har Downs syndrom har väckt uppståndelse i Norge. Ett samtal på Stortinget med statsminister Jens Stoltenberg, arrangerat av Kristelig Folkeparti (KrF), upprörde en del. Läs om mötet här. Med anledning av besöket var det några som krävde att besöksrutinerna på Stortinget skulle stramas upp, vilket inte blir fallet. Bakgrunden till mötet var en krönika i VG där hon tar starkt avstånd från Arbeiderpartiets förslag om ultraljud till alla gravida redan i vecka 12. Wexelsen Goksøyr menar att en sådan praxis skulle leda till att många med Downs syndrom skulle bli aborterade. – Har inte jag rätt att leva? frågar hon retoriskt i krönikan.

Nu är hon inbokad till att tala på Oslo symposium i slutet av mars rapporterar DagenMagazinet. Det hon ska tala om är respekten för livet och risken för att få ett sorteringssamhälle.

Det är starkt att läsa om henne. Viktigt att hon gör sin röst hörd och att sådana som driver på förslag som leder till utsortering av människor får möta henne.

I Danmark är detta redan en obehaglig verklighet. Den ökande användningen av fosterdiagnostik med syftet att finna ofödda barn med funktionshinder har lett till att mycket få barn med Downs syndrom föds. 2009 aborterades 134 av 160 ofödda med Downs syndrom, endast 26 föddes… Detta enligt statistik från Dansk Cytogenetisk Centralregister i Århus, Danmark. Läs här.

Tänk vad många människor som skulle kunnat bidra till gemenskapen och samhället som inte fått födas…

Ett annat perspektiv på abortfrågan skrev jag om här för en månad sedan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s