Kristen minister i Pakistan mördad

Shahbaz Bhatti, Pakistans förste och ende kristne minister mördades idag, Dagen skriver här. Det har under längre tid funnits en stark hotbild mot honom eftersom han kritiserat landets blasfemilag. Enligt Svenska Dagbladet mördades i januari en guvenör som motsatt sig samma lag. Blasfemilagen uppmuntrar enligt människorättsorganisationer till islamistisk extremism. Man riskerar dödsstraff om man talar illa om Islam eller Muhammed, en lag som enligt kritikerna ofta missbrukas.

Pakistanska talibaner har tagit på sig ansvaret för mordet.

Enligt Dagen har Bhatti hunnit uträtta en hel del som minister. ”Sedan utnämningen 2008 har Bhatti säkrat en fem procentskvot arbete för minoriteter i statliga myndigheter, fyra platser vikta för minoriteter i senaten, och fick även tillstånd att bygga bönerum för icke-muslimska interner i alla fängelser. I Pakistan sitter många religiösa aktivister fänglsade.”

I samband med en minskning av antalet ministrar i regeringen var det ett tag osäkert om Bhatti skulle få fortsätta som minister för religiösa minoriteter.  Nyligen stod det klart att han skulle få behålla jobbet. Enligt ovan nämnda artikel i Dagen sa han då: ”Jag kommer som en ödmjuk tjänare till Jesus Kristus att fortsätta att stå upp för lidande, utsatta och förföljda grupper. Jag är beredd att offra mitt liv för att försvara principerna om religionsfrihet, mänsklig jämställdhet och minoriteters rättigheter.”

Tragiskt nog har han nu fått offra livet.

Fick häromdagen Open Doors tidning med den årliga listan på de länder där kristna förföljs mest. Pakistan är på 11 plats, med följande beskrivning:

Även om förföljelsen inte kommer från staten i första hand, så lyckas de inte att skydda de religiösa minoriteterna. Under 2010 dödades 29 kristna, 4 dömdes för hädelse, minst 58 kidnappades, över 100 misshandlades svårt och under översvämningarna i augusti diskriminerades de kristna av myndigheterna vid fördelningen av hjälpinsatserna.

Följande böneämnen nämns också:

Be för dem som hjälper offren från översvämningarna att bygga upp sina liv.

Be att regeringen ska göra mer för att skydda religiösa minoriteter.

Be för de unga flickor som kidnappas och tvingas att konvertera till Islam.

Låt oss nu också be om att mordet på Bhatti ska få några goda konsekvenser. Att uppmärksamheten ska leda till förbättringar och inte minst att hans vittnesbörd ska få visa några till Jesus, vår Frälsare!

Uppdatering: Johan Candelin på Martyrkyrkans vänner säger till Kyrkpressen att mordet släcker hoppet för de kristna i Pakistan. Candelin gjorde för en tid sedan en videointervju med Bhatti som skulle sändas till tevekanalerna Al-Jazeera och BBC World om han dödades. Den kan ses här. Ett starkt vittnesbörd där han säger att han tror på Jesus Kristus som gett sitt eget liv för oss, att han vet meningen med korset och att han följer det. Han säger också att han är redo att dö för det han kämpar för.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s