Han visste

Vi går nu in i fastetiden. Nedan publiceras ett utdrag ur ”De sex akterna” av Simon N:n Röstin (Kyrkliga Förbundets bokförlag 1976). Språket är något reviderat av bloggaren.

——-

Ingen av oss vet vad som möter oss i morgon. Allt kan hända alla, säger Predikaren; vår erfarenhet säger detsamma. Vi ser knappt en handsbredd framför oss. Våra farhågor kan vara lika oberättigade som våra förhoppningar.

Så var det inte för vår Frälsare. Gång på gång upprepas det om honom, att han visste. Han kände den kallelse som var hans; han hade tagit på sig det ärende han skulle fullborda på jorden. Med öppna ögon gick han emot korset och döden. Långt i förväg hade han talat om det dop han skulle döpas med. Hur ängslas jag inte tills det fullbordas, säger han. Han talade om att han kommit för att tjäna och ge sitt liv till lösen för många. Och när han sista gången vandrade upp till Jerusalem, undervisade han sina lärjungar om vad som skulle hända: ”Se, vi går upp till Jerusalem, och allt som genom profeterna är skrivet om Människosonen skall gå i uppfyllelse.”

Han visste inte bara vad som väntade honom själv; han visste allt som skulle hända. Han hade reda på att en av lärjungarna skulle förråda honom, en annan svära på att han inte kände honom och allesamman ta anstöt av honom och fly. Det stod på förhand så klart för honom, att han i i förväg kunde tala om det för de sina. Ändå tvekade han inte inför försoningsverket för deras skull. All deras svaghet och synd, som han fullkomligt kände, fick honom inte att vackla på vägen. Han visste om allt, men han drog sig inte tillbaka.

Det var inte bara sina skröpliga lärjungar han kände. Han kände alla och behövde inte något annat vittnesbörd om männiksorna, ty av sig själv visste han vad som var i människan (Joh 2:25). Han såg hela den av blod och tårar vattnade jorden, han såg alla de ohyggliga brotten, all den gränslösa djävulskhet, som besudlat Guds värld i djävulens våld. Och ändå tvekade han inte. Hur absolut ofattbart, att han ville offra sig själv för denna värld, att han med öppna ögon tog på sig all dess skuld. O, kärleks djup, o, kärleks glöd!

Och nu gäller det oss, oss själva. Han visste vad som var i människan. Det vet egentligen ingen av oss. Om vi kommer nära honom börjar vi ana det. Vi häpnar över den bild av oss själva som plötsligt skymtar. Hela den hemska verkligheten ser vi inte; men det räcker med vad vi ser. ”Hur var det möjligt, att jag kunde handla så som jag gjorde?” Ändå är våra handlingar till sist inte det värsta. Ännu värre är själva vårt väsende, vårt hjärtas beskaffenhet. Hur kan så mycket otro, så många tvivel, så mycket fiendskap mot Herren finnas hos mig? Det är rent av en överraskning för oss, när vi får syn på det. – Det är ingen överraskning för honom, som bar all vår synd i sin kropp upp på korsets trä. Han visste. Han hade fullt klart för sig, hurdan just du, som läser detta, i grund och botten är. Och ändå tvekade han inte att ge sitt liv till lösen för dig. Han har kommit för att uppsöka och frälsa det som var helt och hållet förlorat. Han visste, vem du var. Han vet, vem du är ännu i denna dag. Men han vet också att han förlossat, förvärvat och vunnit dig, från alla synder, från dödens och djävulens våld.

——-

En välsignad fastetid tillönskas, där vi får fördjupa oss i vad vår Frälsare gjorde och led för att vi skulle kunna bli frälsta, få gemenskap med Gud vår Skapare!

”Jesus för världen givit sitt liv; öppnade ögon, Herre mig giv. Mig att förlossa offrar han sig, Då han på korset dör ock för mig.”

Annonser

2 thoughts on “Han visste

  1. Det är synd att du inte skriver utifrån en fri kristen grund då du agerar som köpt av människor. Du är betald och matad att lyda den sekt du står under Missionsprovinsen. Som styr kyrkliga förbundet och betalar din lön. Ditt namn är ihågkommet av att du b.la varit aktiv i att söka förhindra genom påtryckningar mot andra kristna inom kyrkliga förbundet.
    Att dessa skulle få lyssna till Guds Ord, från präster de har förtroende för och själva velat kalla. Men som du och dina ledare i Mpr icke godkänt för att dessa inte varit från deras kollegium. Så agerar en organisation som i skenet påstår sig vela ena de kristna. Jesus är inte delad 1 Kor 1.13. Bara människotankar styrda av maktbegär agerar så.

  2. Det är en rad märkliga påståenden du presenterar. Du behöver vara lite mer konkret för att jag ska kunna förstå vad du syftar på. Av det du skriver verkar det inte heller som du är insatt i tingens tillstånd varken inom Missionsprovinsen eller Kyrkliga Förbundet.
    Välkommen att kontakta mig exempelvis via mail: gunnar (at) kyrkligaforbundet.se, så kanske vi kan reda ut missförstånd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s