Attityd till äktenskapet

De senaste veckorna har det varit mycket debatt om antologin ”Happy happy – en bok om skilsmässa” som utkom i augusti. Tio kvinnor skriver om sina skilsmässor med tonvikt på hur de varit positiva och berikande erfarenheter.

Elisabeth Sandlund, tidningen Dagen, skriver idag med anledning av boken att äktenskap och skilsmässa är en fråga om attityd:

Går man in i äktenskapet med den fasta föresatsen att det handlar om ett förbund som man vill ska vara livsvarigt är sannolikheten stor att det faktiskt blir på det viset. Det var det vanliga förhållningssättet inte bara när morfar var ung för hundra år sedan utan långt fram i vår tid. Ändå inträffade skilsmässor, som ett nödvändigt ont, ett misslyckande, en sista utväg när alla dörrar till en fortsatt gemensam framtid stängts.

Har man däremot utgångspunkten att äktenskap är något temporärt, ser saken som att just nu älskar vi varandra så mycket att vi vill dela livet men om två eller fem eller tio år kan det vara helt annorlunda, är risken stor att skilsmässa blir, inte en nödlösning, utan något självklart och naturligt. Eller till och med härligt och eftersträvansvärt.

Det Sandlund skriver stämmer väl med det en äldre präst berättade för några år sedan. Han hade mött många som redan vid äktenskapets ingående tänkte i banorna av att äktenskapet är något som varar så länge jag har glädje och utbyte av att leva med den andre.

Tänk vad annorlunda det varit om de flesta åtminstone haft som önskan att leva efter följande kända ord av Jesus (de utgör evangelietexten på söndag): Allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem. Om båda makarna hade intentionen att göra allt för att den andre skulle bli lycklig skulle förutsättningarna vara goda för att båda skulle få det bra. När man också lever av den förlåtelse Jesus vunnit åt oss kan sår man åsamkat varandra bli läkta. I vigselordningen står det: Där man och hustru lever i Guds förlåtelse får de hjälp att förstå och förlåta varandra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s