Vad skall vi tänka om dopet?

Denna fråga ställer biskop Bo Giertz i den predikan som i ”Söndagsboken” är placerad på 1 söndagen efter Trettondedagen. Ursprungligen var den hållen i Torpa på söndagen efter Nyår 1937. Fick lust att dela några citat från den andra delen av predikan eftersom han där berör dopet i förhållandet till utkorelsen. Bibelorden som talar om utkorelsen utläggs ofta på sådant sätt att det för en anfäktad människa blir till mer bekymmer än tröst och man tycks ofta bortse från vad Gud har gjort i dopet, fött oss på nytt till hans barn, och att Gud aldrig kan glömma eller dra tillbaka de gåvor och det förbund han slöt med den som döptes. Dopet är alltså en stor och härlig tröst! Gud har gripit in konkret just i mitt liv, i min historia, och förenat mig med Jesus och hela den frälsning han vunnit åt mig. Vi kallas att leva i vårt dop. Vi får lov att leva i dopets nåd!

Här citatet från Giertz:

Vi skall minnas att vi genom vårt dop är utkorade av Gud till hans barn, även om vi inte förstod  vad som skedde när vi döptes.

Att människorkan tvivla på detta beror på att de inte förstått frälsningens innebörd. Hur blir man frälst? Låt oss höra vad Skriften säger: ”Han har frälst oss och kallat oss med en helig kallelse, inte på grund av det som vi har uträttat, utan i kraft av sitt beslut och sin nåd, som han har gett oss i Kristus Jesus från evighet och som nu har blivit uppenbarad när vår Frälsare Kristus Jesus trädde fram.” (2 Tim. 1:9f) Alltså frälsningen bereddes av Gud som en strålande skatt i himmelen nedsänkt på jorden i Kristus, ”gudomens hela fullhet i kroppslig gestalt”. (Kol. 2:9) Nu tillägger Skriften: ”Och i honom är ni uppfyllda”. (Kol. 2:10) Detta är Kristi verk, att komma med och dela ut allt detta: syndernas förlåtelse, evigt liv, salighet, frälsning…

Men kan nu de små barnen ta emot allt detta? Kunde barnen ta emot frälsningen av Kristus här på jorden? Det trodde inte lärjungarna. Men Jesus tillrättavisade dem. ”Guds rike hör sådana till.” (Matt. 10:14) Det är just åt sådana små som himmelriket skall ges. Det är visst inte så, att dessa små först skall bli stora och förståndiga som vuxna. Tvärt om! De vuxna måste bli som barn.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s