Det är tanken som räknas

Den politiserade kyrkan tar sig värre och värre uttryck. När ämbetsreformen genomfördes i Svenska kyrkan var det länge så att de som höll fast vid att det var obibliskt med kvinnliga präster garanterades samvetsfrihet, ingen skulle mot sitt samvete tvingas att tjänstgöra tillsammans med prästvigda kvinnor, och man kunde bli präst även om man inte godtog nyordningen. Efterhand när samvetsklausulen togs bort och det senare också infördes att man var tvungen att förklara sig villig att samarbete med alla inom vigningstjänsten oavsett kön för att bli prästvigd eller få kyrkoherdetjänst blev det allt vanligare att man också tvingades visa det i handling genom att t ex ta emot nattvard av en kvinnlig präst. Nu har det gått så långt i utrensningspolitiken att man verkar vilja rannsaka människors tankar. Om någon uppfattas vara emot ordningen med kvinnliga präster ska han brännmärkas. Det är svårt att uppfatta rapporteringen från Visby stift på annat sätt. Kyrkans tidning skriver här, Hela Gotland bland annat här. Dag Sandahl har skrivit en rad inlägg om kaoset.

Ett antal kvinnliga präster och några manliga, bl a domprost Mats Hermansson, var upprörda efter att stiftet i höstas kallat komminister Markus Hagberg till en fortbildningsdag där han föreläste om ”Elementa i nattvarden”. Om ett par veckor ska den engelske biskopen Lindsay Urwin ha ett föredrag vid en fortbildningsdag, inte heller det kommer handla om ämbetet, utan om ungdomsarbete med pilgrimsvandringar. Men eftersom han uppfattas vara emot ordningen med kvinnliga präster har många stormat emot stiftet för att han överhuvudtaget inbjudits. Två kvinnliga präster har i ett upprop till präster och diakoner uppmanat till att inte gå på hans föreläsning. Man tål tydligen inte ens att lyssna på någon som man inte är säker på delar deras uppfattning.

Annonser

2 thoughts on “Det är tanken som räknas

  1. Ja, det har gått/ går snabbt utför. När Bengt Wadensjö bjöd in Bo Gierts att tala vid ett prästseminarium i Karlstad om kristen tro, blev det höga protester från somliga av de kvinnliga prästerna.
    Wadensjö skrev till prästerskapet om detta och förklarade att han stod fast vid sin inbjudan. Det blev rekorddeltagande.
    Den gången åkte jag tacksam och inspirerad från stiftsstaden. Men det var länge sedan.

    Arne Olsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s