Om förföljelse av kristna

Bryt tystnaden om våld mot kristna, uppmanar Erik Helmerson till i Dagens nyheter. Han skriver bland annat:

Det kan inte vara mindre förkastligt att förfölja kristna än judar, muslimer, politiskt oliktänkande eller homosexuella. FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna slår fast att ”var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet”. Där ingår också rätten att byta religion, något som är belagt med dödsstraff i bland annat Iran, Saudiarabien, Afghanistan, Sudan och Jemen.

Glädjande och intressant att ämnet tas upp på det sättet i en av de stora morgontidningarna.

Situationen i Nordkorea har aktualiserat efter att ledaren Kim Jong Il dog. Nordkorea har under ett antal år toppat Open Doors lista över länder där förföljelsen mot kristna är hårdast. Den förre missionsledaren för Ljus i Öster Wilgot Fritzon skriver ger några exempel i Dagen på den fruktansvärda behandlingen regimen utsätter personer för som inte ger äran åt diktatorn.

I det senaste veckobrevet från Martyrkyrkans vänner skriver man bl a:

I Nordkorea gör regimen allt som står deras makt för att avslöja de kristna. Barnen är ett viktigt redskap när man vill upptäcka hemlig kristen aktivitet. Lärarna i skolan lär barnen att ta reda på om deras föräldrar läser ur en svart bok. Organisationen Open Doors har talat med barn som har berättat för sina lärare att deras mammor och pappor faktiskt läser ur en sådan bok. De fick beröm för sin insats för fosterlandet och gick stolta hem från skolan, bara för att finna ett tomt hem. Deras föräldrar hade redan hämtats. Barnens öde blev det hårda och bittra livet på gatan.

I nästa veckas nummer av Kyrka och Folk har vi med en artikel av BV Henry om kristna martyrer i den muslimska världen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s