Kris bland konservativa?

Tarjei Gilje skriver i norska Dagen om en kris han ser bland konservativa kristna. Han tycker sig se att något har gått fel i stafettväxlingen inom det konservativa Kristen-Norge och att det ideologiska avståndet mellan hans generation och dem som är över 60 är större än den behövt vara.

Det er vanskelig å få øye på de engasjerte unge menneskene som vil fronte tradisjonelle kristne standpunkter for en ny generasjon. Hva skjer når min generasjon i løpet av de nærmeste 10-20 årene skal ta over flere og flere av lederstillingene i Kristen-Norge?

Hva skjer med bibelsynet, med synet på kvinnelige prester, med samlivsetikken, med synet på Israel – eller med avholdssaken? Det er ikke spesielt lett å få øye på den systematiske rekrutteringen til de standpunktene som har preget de lavkirkelige og frikirkelige norske miljøene. Og da har vi ennå ikke sagt noe om Den norske kirke. Det ser ut for at det neste generasjonsskiftet kommer til å innebære en større omforming av Kristen-Norge enn vi har sett på lenge.

Gilje resonerar kring orsakerna och ser bl a att samhället har förändrats med ökat välstånd och stort informationsflöde med allt vad det innebär. Han pekar också på att många i hans generation upplever att kostnaden är för hög att driva kontroversiella ståndpunkter och att många därför ligger lågt och att man inte vill återuppleva tidigare generationers splittringar och konflikter.

Det Gilje skriver är högst aktuellt även i Sverige. Den tydlighet som präglade tidigare generationers bibeltroende ser vi betydligt mindre av idag.  Kanske man ibland tänker att den ”hårda” linjen inte bar frukt, eller att det var för mycket sanning utan kärlek? Men är det inte till och med så att både budskap och församling ofta präglas av tidsandan istället för av Skriftens tidlösa budskap?

Jesus själv måste förstås alltid vara förebilden, han som är full av både nåd och sanning. Därmed blir det också tydligt att det djupast sett är kärleksfullt att vara tydlig med vad som är Bibelns budskap – Jesus säger också att den som älskar mig håller fast vid mina bud (Joh 14:15). Viljan att lyda Guds vilja är en frukt/konsekvens av tron. Något att pröva sig själv emot!

Frågan om ”traditionsförmedlingen” från äldre till yngre är mycket viktig. Det är något som är nödvändigt att börja med redan för de yngsta, och då tänker jag här inte minst på att förmedla att Bibeln är sann och pålitlig och att dess budskap håller och bär även då folkopinionen ändrar sig. Men då är det viktigt att ha klart för sig att barnen snart lägger märke till om lära och liv hålls samman hos oss eller om det råder diskrepans däremellan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s