Förkunnelse och undervisning avgörande

Som uppföljning till förra inlägget länkar jag till ett mycket läsvärt inlägg av Jan Bygstad. Han hänvisar till Tarjei Giljes ledare om bristande traditionsförmedling och instämmer i de olika faktorer som Gilje lyfter fram som förklaring, samtidigt pekar han på förkunnelse och undervisning som den viktigaste faktorn för hur församlingen formas:

Likevel ser det for undertegnede ut til at Gilje overser den vesentligste årsaken bak denne utviklingen: Forkynnelsen. Kristenfolket blir slik forkynnelsen er, fordi forkynnelsen er den mest avgjørende faktoren når det gjelder hvordan tro og liv formes. I særlig grad gjelder dette barn og unge.

Bygstad lyfter fram fyra orsaker till den andliga bristsjukdom vi ser:

1. Oerfarna unga sätts att leda unga

2. Ungdomskulturen. Populärkulturen har format många samlingar och bland annat lett till att det blivit svårt att få den stillhet som behövs för att Ordet ska kunna göra sin gärning.

3. Spiritualiteten. Allt för mycket fokus har hamnat på upplevelse på bekostnad av att tillägna sig kunskap i tron. Gudstjänstformen är praktisk förkunnelse som formar det andliga språket och som i hög grad bestämmer vad som står i fokus.

4. Den undervisande förkunnelsen är helt nödvändig, att ”hela Guds rådslut” förmedlas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s