Är moralism det enda som predikas?

I måndags möttes Eva Brunne, Jimmie Åkesson och kulturjournalisten Maciej Zaremba i Engelbrektskyrkan i Stockholm för ett samtal med temat ”Vi och dom – innanför eller utanför?”. Bl a rapporterar Svenska Dagbladet och Dagen om det.

Daniel Grahn på Dagen ger en kommentar till händelsen där han bl a skriver: ”Förra gången vann biskop Brunne när hon fick Jimmie Åkesson att lämna Storkyrkan i vredesmod.” Och: ”Heder åt Eva Brunne som tog debatten vid riksdagens öppnande, och i gårdagens möte. Varje lokal präst och pastor bör göra detsamma. Ingen får lockas att tro att Sverigedemokraterna är mer kristna än vad de är.”

Men var verkligen den aktuella gudstjänsten rätt tillfälle för att starta en debatt? Ska någon gudstjänst vara ett debattforum? Snarare är det väl meningen att alla oavsett politisk hemvist ska få höra ett budskap från Gud?!

Kanske såg Brunne det som att hon ”vann” debatten när en del Sverigedemokrater lämnade kyrkan. Men budskapet som förmedlades och hela situationen illustrerar hur stora delar av Svenska kyrkan spårat ut. Det som förmedlades var ren och skär moralism. Nu blev det ett ”vi och dom”. De övriga kyrkobesökarna uppmuntrades att tänka: ”Vi är i vart fall bättre än de där Sverigedemokraterna.” Efteråt hävdade Brunne att hon tolkade evangeliet in i vår tid. Men det hon förmedlade var inte evangelium. Evangelium är nämligen det glada budskapet om syndernas förlåtelse för Jesu skull. Det är det alldeles unika budskapet som kyrkan har att förkunna. För att det ska uppstå behov av evangelium förutsätts att vi avslöjas som syndare och inte stärks i vårt hyckleri – vilket torde vara resultatet efter gudstjänsten i Storkyrkan.

I en intervju inför julen uttryckte Anders Wejryd att predikan vid riksmötets öppnande inte var någon tillfällighet. Kyrkan ska fortsätta ta sig ton i politiska frågor. Detta grundas på att Svenska kyrkan har så många medlemmar, fler än LO. Om man går tillbaka något i historien finner man att Svenska kyrkan haft ärkebiskopar som grundat sitt budskap i vad Gud säger i Bibeln och inte i vad folkopinionen säger eller i hur många medlemmar man har.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s